nedelja 27.03.2017.


                                                                                 

“Ono što me najviše iznenađuje je – čovek. On žrtvuje svoje zdravlje kako bi stekao novac. Potom on žrtvuje novac kako bi vratio svoje zdravlje. Toliko je zabrinut za budućnost da ne uživa u sadašnjosti. Rezultat je da čovek ne živi ni u sadašnjosti ni u budućnosti. Živi kao da nikada neće umreti, a onda umire kao da nikada nije živeo.”                                                                                                                   Dalaj Lama
trenuci odsustva (2)

Nisam pristalica neke konkretne ishrane, iako sam neke od njih sprovodila. Mišljenja sam da nam naš organizam detektuje ono šta mu ne odgovara. Ukoliko imamo sposobnost i snagu da ispoštujemo njegovu volju, mnogo toga je već na našoj strani.

Međutim, iz nama nekih opravdanih razloga ignorišemo poruke, dajemo obećanje da će promena započeti od sledećeg ponedeljka.

Moja odluka je sada, bez ikakvih opravdanja. Opravdanje koje imam jeste činiti sve u skladu sa svojim zdravljem, fizičko, umno (psihičko), duhovno.Čemu se posvećujem najpre, jeste moja gojaznost, koja je uzela maha. Moje fizičko zdravlje biva ugroženo, kao lančana reakcija psihičko i duhovno.Nikada do sada nisam imala problem sa težinom i ovo je za mene izazov, a ja izazove volim. Pogotovo kada uključuju takmičenje sa samom sobom.Vodim se time da nam organizam daje tačne instrukcije i najbolje jelovnike za nas. Ali, organizam ima potrebu da se izbalansira i postavi u normalu u svakom smislu. Znači, za mene nema više krajnosti.

Najpre sam uradila test- intolerancija na hranu, po njemu bih trebala jesti ribu i samo ribu i verovatno bih nakon nekog vremena bila intolerantna i na nju. Ok, ta varijanta otpada, iz razloga što sam ovaj način ishrane sprovodila kada sam se ugojila nakon ostavljanja cigareta, ali ni približno ovoliko kao sada. Pokazalo se da sam sada intolerantna na sve ono sto sam tada mogla jesti. Lepo usmeravanje na onaj deo balans, normala.

Hrono ishrana. Lepa priča, lepi recepti, redovna satnica…zaista vodi ka gubitku kilograma.  U ovoj ishrani za mene ima previše mesa, osnova moje ishrane ne treba biti meso, mom organizmu to ne prija, a i pojavio mi se holesterol, koji nikada nije bio van granica normale.

Ishrana po krvnim grupama, to nisam probala. Po ovoj teoriji za 0-tu grupu, moja osnova ishrane jeste upravo meso, kao i sirovo voće i povrće, ništta mlečni proizvodi i pšenično brašno. Zaista, davim se u voću i povrću, meso i mlečni proizvodi, apsolutno mogu bez njih. Medjutim, hleb je moja bolna tačka (bila), sada pravim svoje hlebčiće, bez pšeničnog brašna.

Sirova ishrana, mogu reći da je ovo ishrana koja mom organizmu najviše odgovara. Ono što je veoma bino, na ovu ishranu se ne preporučuje preći odjednom. Lepo usmeravanje na onaj deo balans, normala.

Interesantno da moj početak nije u ponedeljak 😉 i da pojasnim jednu stvar, ništa od svega što ću preduzeti neće biti na silu. Takav program mom sklopu ne odgovara.

Prvo sam odlučila šta izbacujem iz ishrane:

  • slatkiši (beli, smeđi šećer, fruktoza) – neophodno je da se moj organizam očisti od šećera. U slučaju krize malo čokolade za kuvanje;
  • belo brašno, sve vrste peciva – tu sam disciplinovanija, pravim svoje hlebčiće;
  • alkohol- 4 čaše vina nedeljno;
  • mlečni proizvodi, ionako ih ne preferiram, neće mi nedostajati.

Ono šta je potrebno da uradim:

  • tečnost unosim u dovoljnim količinama;
  • fizička aktivnost;
  • čitanje;
  • mir, kontakt sa prirodom;
  • raditi i dalje na sebi.

 

A sada susret u ogledalu, prijatan osećaj, afirmacija čini da se osećam pozitivno svesno, bez bežanja od istine, poricanja i traženja opravdanja. Tako je kako je, idem ka boljem. 

Izmerila sam svoje obime i kilograme.  Vrlo bitno, jer mršavljenje koje pokazuje vaga, moze biti varljivo, kilogrami se ne miču, a obimi se tope. Što znači da ne mršavimo svi na isti način.

Radujem se ovom izazovu, sve je ovo igra i kada se tako shvati, prepreke se lakše i brže prelaze.

Završiću ovaj tekst sa rečenicom Džozefa Marfija:

 

“Postoji samo jedan proces isceljenja – Vera.  

Postoji samo jedna isceliteljska sila –  Podsvest”

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s

%d bloggers like this: